17.07.2018

Bayer SuomiAreenallla: keskustelua yritysten roolista Suomen kasvun veturina sekä heikentyneen näkökyvyn vaikutuksista

Mikä on globaalin suuryrityksen rooli vahvaa alueellista ja suomalaista osaamispääomaa ja innovaatioympäristöä rakennettaessa? Entä mitkä ovat heikentyneen näkykyvyn vaikutukset yhteiskunnalle ja yksilölle, ja miten niitä voitaisiin ehkäistä? Bayer ja joukko etualan vaikuttajia etsivät näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastauksia Porissa SuomiAreenassa Lounais-Suomen ihme – koko kansan etu kaikille avoimessa paneelikeskustelussa SuomiAreenan yllätyslavalla torstaina 19.7. klo 10 alkaen sekä kutsuvieraille suunnatussa Ihan pimeä paneelissa Porin kaupunginkirjastossa keskiviikkona 18.7.

Mitä te tääl teette? How on earth did you end up here?

Bayerin kaltaisen globaalin suuryrityksen rooli alueellisen menestyksen rakentamisessa perustuu moneen eri kivijalkaan: yhteistyökykyiseen, innovatiiviseen ja elinvoimaiseen toimintaympäristöön, kasvuun tähtääviin investointeihin sekä vastuulliseen toimintatapaan muun muassa yhteisöveroa maksamalla. Tärkeällä sijalla ovat myös koulutusmahdollisuuksien ja osaavan työvoiman kohtaamisen varmistaminen yrityksen tarpeiden kanssa.

Yritysten roolia yhteiskunnallisena toimijana ja koko Suomen kasvun veturina pohditaan Lounais-Suomen ihme keskusteluissa mittavan osallistujajoukon voimin. Työ- ja elinkeinoministeriön isännöimässä, klo 11.20 alkavassa Mitä te tääl teette? How on earth did you end up here? paneelikeskustelussa mukana on Bayer Nordic SE:n varatoimitusjohtaja ja Turun tuotantolaitoksen johtaja Peter Essen. Mukana päivän keskusteluissa vilisee päättäjiä kuten Esko Aho ja Mika Lintilä sekä yritysten, media ja oppilaitosten edustajia. Päivää värittävät tunnetut lätkäkommentaattorit Juhani Tamminen ja Veli-Pekka Ketola, ja juontajina toimivat Anna Sorainen ja Antti Tuuri. Tapahtuman järjestävät Satakunnan ja Varsinais-Suomen julkiset toimijat yhteistyössä Työ- ja elinkeinoministeriön kanssa.

Ihan pimeä paneeli

Hoitamattomat tai liian myöhään todetut silmäsairaudet heikentävät ihmisen elämänlaatua, aiheuttavat masennusta, lisäävät tapaturmariskiä ja tuovat miljardiluokan kustannukset* yhteiskunnalle. Nämä vaikutukset olisivat kuitenkin pitkälti ehkäistävissä.

Miten suomalaiset sitten näkevät? Noin 200 000 yli 30-vuotiaan suomalaisen kaukonäkö on heikentynyt. Näistä 60 000 henkilön kaukonäkö on voimakkaasti heikentynyt. Masennusoireita on joka kolmannella niistä, joiden kaukonäkö on voimakkaasti heikentynyt. Näkökyvyllä on myös selkeä yhteys elämänlaatuun. Alle 0,5 näöntarkkuus heikentää merkittävästi elämänlaatua.

Bayer ja Näkövammaisten liitto järjestävät Ihan pimeän paneelin SuomiAreenalla. Paneeli on kutsuvierastilaisuus, jossa keskustelu käydään täysin pimeässä. Tampereen yliopisto, THL ja Näkövammaisten liitto ry sponsorinaan Bayer ovat selvittäneet näkökyvyn yhteyttä elämänlaatuun, terveyspalveluiden käyttöön ja yhteiskunnalle aiheutuviin kustannuksiin. Tuloksista pimeässä paneelissa kertoo professori Hannu Uusitalo Tampereen yliopistosta. Tilaisuuden keskustelijoina toimivat mm. europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen ja kansanedustaja Ozan Yanar. Keskustelua luotsaa toimittaja Peter Nyman, ja oppaina pimeässä toimivat Näkövammaisten liiton Satakunnan alueyhdistyksen edustajat.

*Heikentynyt näkökyky tuo terveydenhuollolle 857 miljardin lisäkustannukset. Ennenaikaisesta eläköitymisestä aiheutuva tuotannonmenetys on 781 miljardia vuodessa, ja Kelan hoitotuen lisäkustannus on 64 miljardia vuodessa.
Päivitetty: 17.07.2018  Copyright © Bayer Oy
http://www.bayer.com