Maatalouden_tutkimus
Maatalous

Tutkimusta maailman kasvavan väestön ruokkimiseksi

Maailman kasvavan väestön ravitseminen on yksi suurimmista ihmiskunnan haasteista. Vuoteen 2050 mennessä maapallomme on yli yhdeksän miljardin ihmisen koti. Viljelykelpoisen maan määrä kuitenkin vähenee sekä lisääntyvän kaupungistumisen että maaperän suolaantumisen ja eroosion takia. Lisäksi äärimmäiset sääolosuhteet, kuten kuivuus ja tulvat, pienentävät satoja ja huonontavat niiden laatua. Bayer on maailman kolmanneksi suurin innovatiivisten maatalouden tuotantopanosten valmistaja, ja tavoitteemme on parantaa maatalouden tuottavuutta.


 

 

Muutamia tärkeimmistä tutkimuskohteistamme

Satojen kasvattaminen

Vehna Kuten ihmiset, myös kasvit kärsivät stressistä. Ja ne ovat yhä stressaantuneempia, kun ne yrittävät selvitä kuivuudesta, tulvista ja lämpötilan vaihteluista. Ikävä kyllä emme pysty poistamaan näitä koettelemuksia, mutta voimme parantaa kasvien selviytymiskykyä – näin ne voivat tuottaa hyviä satoja kovissakin olosuhteissa. Tutkijamme yrittävät esimerkiksi tulkita geenejä, jotka säätelevät kasvien stressinsietokykyä.

Uudet hybridisiemenet voivat myös suurentaa satoja. Rapsin ja riisin osalta olemme saavuttaneet hybridisiemenillä jopa 30 % sadonlisäyksiä verrattuna tavallisiin siemeniin.

 

 

 

 

 Ominaisuuksien parantaminen 

VesimeloniVoiko tomaatin makua parantaa tai puuvillan kuitua vahvistaa? Voisiko riisi olla terveellisempää tai meloni helpompi syödä? Vastaus kaikkiin kysymyksiin on kyllä. Ja nämä ovat vain esimerkkejä monista ominaisuuksista, joita voimme viljelykasveissa parantaa.

Itse asiassa tuomme joka vuosi markkinoille noin 70 uutta vihannesten siemenlajiketta, joista jokaisessa on vähintään yksi sekä maanviljelijöitä että heidän asiakkaitaan kiinnostava uusi ominaisuus.

Myös rapsiöljy on esimerkki jatkuvasta kehittämisestä: autamme vähentämään öljyn prosessoinnissa mahdollisesti syntyviä epäterveellisiä transrasvahappoja. Entä miten maanviljelijät pystyvät hävittämään rikkakasveja vahingoittamatta viljelykasvejaan? Me autamme tekemään kasveista niin vahvoja, että ne kestävät rikkakasvien torjunta-aineet, ja pystyvät jopa hajottamaan ne. Käytämme geenitekniikkaan perustuvia teknologioita, jotka tekevät kasveista vastustuskykyisiä torjunta-aineille tai ns. suoja-aineita, joita tutkijat ovat muissa kohteissa käyttäneet jo 30 vuoden ajan.

Jatkoimme kehittämistä ja onnistuimme yhdistämään tuholaisten torjunnan ja kasvien vastustuskyvyn torjunta-aineille. Autamme näin kasveja auttamaan itse itseään: ne pystyvät torjumaan olemassaoloaan uhkaavat tuholaiset. Tämä TwinLink™-teknologia on jo käytössä USA:ssa.

 

Tuotteiden hienosäätö

Mikroskooppi Yksi tuote on vain yksi askel matkallamme – kulman takana odottaa aina parempi tuote. Esimerkiksi kasvitaudit voivat nopeasti tulla vastustuskykyisiksi torjunta-aineille, ja taas meillä on paineita löytää uusia ratkaisuja. Kaikkein jännittävin läpimurto tapahtuu, kun pystymme valjastamaan luonnon omat prosessit. Tämä onnistui esimerkiksi Movento™-valmisteessa, jonka vaikuttava aine leviää kasvissa sen oman solukon kautta. Harmillinen juttu kasvia kotinaan tai ravintonaan käyttäville tuholaisille.

Laboratorioistamme on tullut muitakin menestystarinoita. Näistä yksi on pitkäkestoinen rikkakasvien torjunta-aine Alion™, jota käytetään monivuotisissa kasveissa ja puissa, kuten sitrus-, omena- ja luumupuissa sekä pähkinäpensaissa ja viiniköynnöksissä. Toinen on sienitauteja estävä Luna™, joka torjuu useampia sienitauteja pellolla ja estää pilaantumista varastossa.

Ja vielä lisää haasteita: pyrimme löytämään kasvinsuojeluratkaisuja, jotka perustuvat biologisesti aktiivisiin aineisiin, edistäen kestävää maataloutta. Tällaisia valmisteita ovat mm. siementen käsittelyyn käytettävä Votivo™ sekä Natria™-spray, jonka neempuusta saatava vaikuttava aine torjuu tuhohyönteisiä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päivitetty: 15.01.2016  Copyright © Bayer Oy
http://www.bayer.com