Ravinto

Tutkimusta maailman kasvavan väestön ruokkimiseksi

Maailman kasvavan väestön ravitseminen on yksi suurimmista ihmiskunnan haasteista. Vuoteen 2050 mennessä maapallomme on yli yhdeksän miljardin ihmisen koti. Viljelykelpoisen maan määrä kuitenkin vähenee sekä lisääntyvän kaupungistumisen että maaperän suolaantumisen ja eroosion takia. Lisäksi äärimmäiset sääolosuhteet, kuten kuivuus ja tulvat, pienentävät satoja ja huonontavat niiden laatua. Bayer on maailman kolmanneksi suurin innovatiivisten maatalouden tuotantopanosten valmistaja, ja tavoitteemme on parantaa maatalouden tuottavuutta.

Innovaatioita tulevaisuuden hyväksi

Kasvinsuojeluun keskittyvä Crop Science -toimiala pyrkii tunnistamaan ja kehittämään innovatiivisia, turvallisia ja kestävän kehityksen mukaisia vaikuttavia aineita, joita voidaan käyttää hyönteisten, sienitartuntojen tai rikkakasvien torjuntaan, satoja parantamaan tai siementen käsittelyyn. Aineita myös jatkokehitetään käytettäväksi muullakin kuin maanviljelyssä (Environmental Science), kuten tuhoeläinten torjunnassa ja taistelussa hyttysten levittämiä sairauksia vastaan. Niitä käytetään myös urheilukenttien ja puistojen kunnossapitoon. Siemeniin liittyvässä tutkimus- ja tuotekehitystyössä pyritään kehittämään kasvien optimaalisia ominaisuuksia. Lisäksi kehitämme uusia lajikkeita puuvillasta, rapsista, soijapavuista, riisistä, vehnästä ja eri vihanneksista. Bayerin tutkijat pyrkivät suurentamaan viljakasvien satoja ja parantamaan niiden laatua. Tavoitteena on myös kehittää uusiin vaikutustapoihin perustuvia kasviominaisuuksia paremman kasvinsuojeluaineiden sietokyvyn ja hyönteisten vastustuskyvyn saavuttamiseksi ja parantaa sairauksien ja äärimmäisten sääolosuhteiden sietokykyä.

Crop Science -toimialalla on kansainvälinen verkosto tutkimus- ja tuotekehityslaitoksia. Vaikka tutkimusta tehdään keskitetysti siihen tarkoitetuissa keskuksissa, kasvinsuojeluvalmisteiden kehitystyötä sekä kasvien jalostusta ja lajikeominaisuuksien kehittämistä tehdään sekä näissä tutkimuskeskuksissa että kenttätutkimus- ja jalostusasemilla eri alueilla. Siementen ominaisuuksien, teknologian ja jalostuksen sekä maatalouskemian ja -biologian parissa työskentelevät Bayerin tutkijat tekevät tiivistä yhteistyötä osana yrityksen integroitua tutkimustapaa. Näin toisiaan täydentävä osaaminen kemiassa ja biologiassa yhdistetään parhaalla mahdollisella tavalla.

Jotta viljelijöille voidaan antaa kestävän kehityksen mukaisia suosituksia, Bayer kehittää digitaalisia tuotteita ja palveluita, jotka tukevat viljelijöiden työtä. Digitaalisissa sovelluksissa käytetään erityisiä datamalleja esimerkiksi peltojen kunnon arviointiin. Pitkäaikainen tavoitteemme on auttaa viljelijöitä parantamaan satoja tarjoamalla heille yksilöllisesti räätälöityjä suosituksia.

Bayerin tuotekehitysputkessa on lukuisia uusia kasvinsuojeluvalmisteita, siemenlajikkeita ja tuoteparannuksia (elinkaaren hallinta). Arviomme mukaan vuosien 2015 ja 2020 välillä markkinoille tuotavien tuotteiden myyntipotentiaali on parhaimmillaan yhteensä yli 5 miljardia euroa. Vuonna 2018 Bayer aloitti tekniset kenttätutkimukset viiden uuden vaikuttavan aineen toimivuuden varmistamiseksi.

Muutamia tärkeimmistä tutkimuskohteistamme:

Kuten ihmiset, myös kasvit kärsivät stressistä. Ja kasvit ovat yhä stressaantuneempia, kun ne yrittävät selvitä ilmastonmuutoksen aiheuttamasta kuivuudesta, tulvista ja lämpötilan vaihteluista.

Ikävä kyllä emme pysty poistamaan näitä koettelemuksia, mutta voimme parantaa kasvien selviytymiskykyä – näin ne voivat tuottaa hyviä satoja kovissakin olosuhteissa. Tutkijamme yrittävät esimerkiksi tulkita geenejä, jotka säätelevät kasvien stressinsietokykyä.

Uudet hybridisiemenet voivat myös suurentaa satoja. Rapsin ja riisin osalta olemme saavuttaneet hybridisiemenillä jopa 30 prosentin sadonlisäyksiä tavallisiin siemeniin verrattuna.

Ominaisuuksien parantaminen

Voiko tomaatin makua parantaa tai puuvillan kuitua vahvistaa? Voisiko riisi olla terveellisempää tai meloni helpompi syödä? Vastaus kaikkiin näihin kysymyksiin on kyllä. Ja nämä ovat vain esimerkkejä niistä monista ominaisuuksista, joita voimme viljelykasveissa parantaa.

Itse asiassa tuomme joka vuosi markkinoille noin 70 uutta vihannesten siemenlajiketta, joista jokaisessa on vähintään yksi sekä maanviljelijöitä että heidän asiakkaitaan kiinnostava uusi ominaisuus. Myös rapsiöljy on esimerkki jatkuvasta kehittämisestä: autamme vähentämään öljyn prosessoinnissa mahdollisesti syntyviä epäterveellisiä transrasvahappoja.

Entä miten maanviljelijät pystyvät hävittämään rikkakasveja vahingoittamatta viljelykasvejaan? Me autamme tekemään kasveista niin vahvoja, että ne kestävät rikkakasvien torjunta-aineet, ja pystyvät jopa hajottamaan niitä. Käytämme geenitekniikkaan perustuvia teknologioita, jotka tekevät kasveista vastustuskykyisiä torjunta-aineille tai ns. suoja-aineita, joita tutkijat ovat muissa kohteissa käyttäneet jo 30 vuoden ajan.

Maatalouden digitaaliset sovellukset

Jotta voisimme antaa viljelijöille parempia suosituksia, kehitämme esimerkiksi digitaalisia tuotteita ja palveluita, jotka auttavat viljelijöitä analysoimaan ja arvioimaan olosuhteita pelloilla ja antavat kattavia maantieteellisiä tietoja helpottamaan päätöksentekoa haasteellisissa tilanteissa.

Tuotteiden hienosäätö

Yksi tuote on vain yksi askel matkallamme – kulman takana odottaa aina parempi tuote. Esimerkiksi kasvitaudit voivat nopeasti tulla vastustuskykyisiksi torjunta-aineille, ja taas on paineita löytää uusia ratkaisuja. Kaikkein jännittävin läpimurto tapahtuu, kun pystymme valjastamaan luonnon omat prosessit toiminnan avuksi. Tämä onnistui esimerkiksi Movento™-valmisteessa, jonka vaikuttava aine leviää kasvissa sen oman solukon kautta. Harmillinen juttu kasvia kotinaan tai ravintonaan käyttäville tuholaisille.

Laboratorioistamme on tullut muitakin menestystarinoita. Näistä yksi on pitkäkestoinen rikkakasvien torjunta-aine Alion™, jota käytetään monivuotisissa kasveissa ja puissa, kuten sitrus-, omena- ja luumupuissa sekä pähkinäpensaissa ja viiniköynnöksissä. Toinen on sienitauteja estävä Luna™, joka torjuu useampia sienitauteja pellolla ja estää pilaantumista varastossa.

Pyrimme löytämään myös biologisesti aktiivisiin aineisiin perustuvia kasvinsuojeluratkaisuja ja edistämään näin kestävää maataloutta. Tällainen valmiste on esimerkiksi Natria™-spray, jonka neempuusta saatava vaikuttava aine torjuu tuhohyönteisiä.