05.04.2017

Bayerin ehkäisyinnovaatiolle merkittävä tunnustus

Bayerin viisihenkiselle työryhmälle on luovutettu 30 000 euron arvoinen Suomalainen Insinöörityöpalkinto. Ryhmä palkittiin ansiokkaasta työstään hormonikierukan kehittämisessä ja tuotannollistamisessa.

Zoom image
Ilkka Jutila (vas.), Pirjo Sallinen, Juha Lehtinen, Manja Ahola ja Taina Tjäder ovat uurastaneet yhteensä noin 115 työvuoden verran hormonikierukoiden parissa.
Työryhmä poseeraa laboratoriotakeissaan valokuvaajalle ja pitelee käsissään itseoikeutettua huomion keskipistettä, noin kolmen sentin mittaista hormonikierukkaa. Tämän kooltaan pienen mutta vaikutuksiltaan suuren suomalaisinnovaation ympärillä on riittänyt kuhinaa alkuvuodesta, eikä mielenkiinto osoita laantumisen merkkejä. Ensin tuli tieto siitä, että Mirena-tuoteperheen vuosittainen myynti on ylittänyt ensimmäistä kertaa miljardin euron maagisen rajan ja että tuote on siten Suomen ensimmäinen blockbuster-lääkevalmiste. Ja vain reilu kuukausi sen jälkeen tuoteperheen kehitystyölle myönnettiin merkittävä suomalainen tunnustus.

"Kyllä tämä tuntuu upealta. Palkinto on tunnustus paitsi tälle työryhmälle, myös sille kymmenien tinkimättömien ammattilaisten joukolle, jotka ovat vuosien varrella osallistuneet kehitystyöhön", projektista vastaava Pirjo Sallinen iloitsee.

Teknisen osaamisen ja kaupallistamisen palkinto

Suomalainen Insinöörityönpalkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena merkittävästä teknisestä osaamisesta ja kaupallistamisesta. Aiempiin palkinnonsaajiin lukeutuu työryhmiä tunnetuista yrityksistä kuten Nokia, Wärtsilä ja Valio.


Palkinnon jakajat Tekniikan akateemiset (TEK) ja Tekniska Föreningen i Finland (TFiF) kiittävät Bayerin työryhmää sen pitkäjänteisestä työstä ja tuotteen kaupallisesta menestyksestä.


"Palkittavassa työssä on erittäin onnistuneesti hyödynnetty ja tuotteistettu aiemman tutkimustyön tuloksia, luotu Suomeen liikevaihtoa ja työpaikkoja. Tuotteen myynti on kasvanut jo useita vuosia, ja koko tuoteperheen maailmanlaajuinen myynti ylitti viime vuonna jo miljardin euron rajan. Tuoteperheen ensimmäinen ehkäisin on ollut Suomen lääketeollisuuden suurin yksittäinen vientituote vuodesta 2001", perustelee johtaja Pekka Pellinen TEK:stä.


Tänä vuonna palkintoperusteissa korostettiin myös sosiaalista vastuunkantoa.


"Keskustelimme raadin kanssa paitsi lääketieteellisistä ja taloudellisista tuloksista, myös työn merkityksestä yhteiskunnalle. Bayerin pitkävaikutteiset ehkäisimet ovat edistäneet miljoonien naisten terveyttä, hyvinvointia ja mahdollisuutta oman elämän hallintaan", Pellinen lisää.

Suomesta maailmalle

Hormoniehkäisinten historia ulottuu 1970-luvulle ja uraa uurtanutta työtä tehneen professori Tapani Luukkaisen innovaatioon. Lääkeyhtiö Leiras Oy sai myyntiluvan tuotteelle Suomessa vuonna 1990. Leiras siirtyi myöhemmin Scheringin omistukseen ja Bayer osti Scheringin vuonna 2006. Suomalaiskeksintö nousi nopeasti tärkeäksi tuotteeksi uudelle omistajalle, mikä näkyi myös kasvavana panostuksena sen tuotantoon ja markkinointiin.


"Hormonikierukat ovat hyvä esimerkki tuotteesta, jossa yhdistyy suomalainen innovaatio, poikkitieteellinen osaaminen ja kansainvälisen yrityksen myynti- ja markkinointivoima. Olemme kehittäneet ainutlaatuisen tuotteen täällä Suomessa ja globaalin yhtiön taustatuen ansiosta olemme tehneet siitä maailmanlaajuisen menestystuotteen. Tässä ei oltaisi ilman alkuperäistä keksintöä mutta ei myöskään ilman ison yrityksen markkinointimuskeleita", työryhmä pohtii.

Uusi hormonikierukka markkinoille

Bayerin työryhmä ehtii nauttia voitonhuumasta vain vähän aikaa, sillä työ hormonikierukoiden parissa jatkuu yhtä kunnianhimoisena kuin aiemminkin.


"Olemme vastikään saattaneet maailmaan kierukkaperheen kolmannen jäsenen eli uutuustuotteen. Se on jo lanseerattu Yhdysvalloissa, ja Euroopassa paikalliset myyntiluvan hakuprosessit ovat käynnissä. Tuotteen kehitystyö on vaatinut 10 vuotta ja kymmenien ammattilaisten panostuksen, joten olemme innoissamme tästä uudesta saavutuksesta", työryhmän jäsenet iloitsevat.


Nyt myönnetty palkinto merkitsee tiimin jäsenille paitsi ammatillista, myös taloudellista tunnustusta. Palkintorahat käytetään epäilemättä hyvään tarkoitukseen, mutta mihin?


Pirjo Sallinen on jo asiaa pohtinut.


"Muutin viime syksynä Saksasta takaisin Suomeen ja sormeni syyhyävät, että pääsen laittamaan parvekkeen kukoistavaan kuntoon. Haluan luoda keitaan, jossa rentoutua ja saada uusia ideoita!"


Palkittavat henkilöt

Pirjo Sallinen, DI, kemia ja kemian tehdastekniikka, projektijohtaja. Vetänyt tiimiä, jossa farmaseuttis-kemiallinen tuotekehitys, kliininen tutkimus, rekisteröinti, markkinointi ja tuotanto.


Manja Ahola, FT, lääketieteellinen tiedekunta, tuotekehityksen osastopäällikkö. Farmaseuttis-kemiallisen kokonaiskehityksen vastuuhenkilö ja projektitiimin jäsen.


Taina Tjäder, TkL, kemian tekniikka, kehityspäällikkö, vastuullaan kehoon jäävät komponentit ja materiaalit ja asettimet.


Ilkka Jutila, DI, vanhempi tuotannonkehityksen asiantuntija, toiminut tutkijana erityisesti IUS-asettimien kehityksessä.


Juha Lehtinen, farmaseutti, ollut IUS-tuotantoon liittyvissä tuotannon kehitystehtävissä, tuotannon projektipäällikkö.

Päivitetty: 05.04.2017  Copyright © Bayer Oy
http://www.bayer.com