08.03.2017

Ennätysmyyntiin yltänyt suomalaiskeksintö kirittää terveysalan kasvua

Terveysala kasvaa Suomessa nopeasti. Konkreettinen osoitus alan menestyksestä ovat miljardin myyntirajan rikkoneet hormonikierukat.

Zoom image
Bayerin Turun tehtaalla panostetaan tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Vuonna 2017 Suomi sai vihdoin ensimmäisen miljardin euron blockbuster-myyntirajan ylittäneen lääkevalmisteen. Kyseessä on naisille suunnattu Mirena-tuoteperhe, joka on kehitetty ja tuotettu Suomessa. Lääketeollisuuden blockbuster- eli miljardin euron haamurajan ylittävät vain suuret maailmanluokan innovaatiot.

 

Terveysala kasvaa Suomessa nopeasti, ja siihen panostaa myös Life Science -yritys Bayer, jonka liikevaihdosta investoidaan tutkimukseen miljardeja joka vuosi. Sillä on Suomessa Pohjoismaiden pääkonttori, suuri määrä tutkimusta sekä iso tuotantolaitos.

 

Turussa valmistettava ja suomalaisten innovoima Mirena on konsernin myydyimpiä reseptilääkkeitä – sitä viedään jo noin 130 maahan. Bayerin kohdalla on nähty, miten iso kansainvälinen omistaja voi olla pienelle toimijalle siunaus: suomalaiset innovaatiot pääsevät hyötymään laajasta kansainvälisestä jakelusta sekä suuren volyymin markkinoinnista. Hyvällä omistajapolitiikalla jatkuva tuotekehityskin on mahdollista.

 

Kansainvälinen yhteistyö on välttämätöntä


Bayerin kasvustrategia luottaa tutkimukseen. Suomessa siihen investoidaan vuodessa noin 50 miljoonaa euroa, ja Espoossa sijaitsee yksi Bayerin suurimmista globaaleista kliinisen tutkimuksen yksiköistä.

 

Bayer Nordicin toimitusjohtajan Oliver Rittgenin mielestä lääkeyhtiön täytyy keskittyä tutkimukseen ja kehitykseen, jos se haluaa menestyä.

 

”Se on ainoa tapa pysyä mukana bisneksessä. Teemme Bayerilla avointa yhteistyötä, jossa keskitymme työhön ulkopuolisten toimijoiden kanssa, kuten akateemisten tutkijoiden, pienten ja keskisuurten yritysten sekä startupien kanssa. Nykyään yritys ei voi toimia yksin. On oltava yhteistyötä.”

 

Vaikka Suomella on valtavasti lääkealan taitoa, Rittgen korostaa kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä.

”Esimerkiksi Suomella on biopankit, Tanskassa paljon startupeja ja Ruotsissa Karoliininen instituutti. Kaikilla on jotain uniikkia, mutta jos meidät nähdään yksittäisten valtioiden sijaan pohjoismaisena, yhtenäisenä alueena, se tekee meistä mielenkiintoisemman toimijan terveysalalla.”

 

Valtio haluaa Suomesta terveysalan ykkösen

 

Terveysala on yksi maailman nopeimmin kasvavia toimialoja. Vuonna 2016 suomalaisen lääkeviennin arvo oli yli 840 miljoonaa euroa. Terveysteknologian vienti kasvoi toissavuonna ennätyksellisesti yli 1,9 miljardiin euroon. Finpron terveystoimialajohtaja Nora Kaarela kertoo, että nousun odotetaan jatkuvan.

 

”Alan kasvuluvut näyttävät pysyvän tänäkin vuonna 5–10 prosentissa viime vuosien tapaan. Tavoitteenamme on, että suomalaisilla terveysalan kansainvälisesti kilpailukykyisillä tuotteilla ja palveluilla on jatkossa merkittävää vientiä.”

 

Terveystoimialojen kasvun vauhdittaminen on yksi hallituksen kasvupolitiikan painopisteistä. Tavoitteena on luoda Suomeen kansainvälisesti kilpailukykyinen toimintaympäristö. Pyrkimystä edistää Finpron hallinnoima Team Finland Health -kasvuohjelma.

 

Terveysalan kasvuun uskoo myös työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Petri Peltonen.

 

”Suomen ponnahduslautoja ovat vahva lääke- ja terveystieteiden osaamisperusta sekä digi- ja mobiiliosaaminen. Näiden yhdistelmässä on paljon uutta ruutia kasvulle, työllisyydelle ja kansainväliselle menestykselle."
Päivitetty: 08.03.2017  Copyright © Bayer Oy
http://www.bayer.com